4 tips voor het beveiligen van je IP-camera

Met Somfy.be  IP-beveiligingscamera’s kun je eigendommen, huisdieren, kinderen en al het andere in de gaten houden. Zoals met de meeste technische oplossingen, zijn video-instellingen voor huisbeveiliging echter het doelwit van hackers en bots. Bescherm uzelf door enkele gezond verstand beveiligingsprocedures te volgen.

Update de firmware van uw camera

De meeste moderne IP-beveiligingscamera’s hebben firmware die door de gebruiker kan worden geüpgraded. Als er een beveiligingslek wordt gevonden, zal de fabrikant van de IP-beveiligingscamera het beveiligingslek vaak oplossen door een firmware-update uit te geven. Gewoonlijk kunt u de firmware van uw camera bijwerken vanaf de beheerdersconsole via een webbrowser.

Controleer regelmatig de website van de fabrikant van uw IP-beveiligingscamera voor bijgewerkte firmware, zodat je zeker weet dat de versie die je gebruikt geen ongepatchte kwetsbaarheid bevat die door hackers en online voyeurs kan worden misbruikt.

Houd uw camera’s lokaal

Als je niet wilt dat je IP camera camerafeeds op internet terechtkomen, verbind ze dan niet met internet.

Als privacy jouw topprioriteit is, houdt u uw camera’s op een lokaal netwerk en wijst u ze niet-routeerbare interne IP-adressen toe (bijvoorbeeld 192.168.0.5 of iets dergelijks). Zelfs met niet-routeerbare IP-adressen kunnen uw camera’s nog steeds worden blootgesteld door camerasoftware die port forwarding instelt of UPNP gebruikt om uw camera’s bloot te stellen aan internet. Kijk op de website van uw IP-camera voor informatie over het instellen van uw camera’s in de lokale modus.

Wijs wachtwoorden toe aan uw camera’s

Veel IP-camera’s hebben standaard geen wachtwoord beveiliging ingeschakeld. Sommige mensen vergeten echter om wachtwoordbeveiliging toe te voegen na de eerste installatie en laten de camera’s uiteindelijk open voor iedereen.

De meeste camera’s bieden een vorm van basisverificatie. Het is misschien niet super robuust, maar het is beter dan niets. Bescherm uw camerafeeds met een gebruikersnaam en een sterk wachtwoord en wijzig deze regelmatig.

Als uw camera draadloos is, schakelt u WPA2-codering in

Als jouww camera draadloos geschikt is, moet u deze alleen verbinden met een WPA2-gecodeerd draadloos netwerk, zodat draadloze afluisteraars er geen verbinding mee kunnen maken en toegang hebben tot uw videofeeds.