Hoe kies je het juiste materiaal voor jouw kozijnen uit?

Kozijnen zijn er in verschillende soorten en maten. Hoe weet je nou welke je moet kiezen? Er is ook zoveel keus! Er zijn een aantal dingen waarin je een keuze moet maken. Je kunt jezelf vragen stellen. Als je antwoord geeft op die vragen, kun je steeds meer en meer kozijnen wegstrepen. Op die manier blijven er nog maar een paar over, die allemaal voldoen aan jouw eisen en wensen. Dan is de keuze niet zo lastig meer! In dit artikel wordt er gekeken naar de materialen van kozijnen. Met de juiste informatie lukt het jou beter om hierin een keuze te maken.

De verschillende materialen van kozijnen

Het is belangrijk om een keuze te maken in het materiaal van het kozijn. Deze heb je namelijk in verschillende soorten materialen. Deze zijn:

  • Kunststof
  • Hout
  • Aluminium

Hoe weet je nou welke je moet kiezen? Elk materiaal heeft zijn eigen specifieke voor- en nadelen. Daarnaast past niet elk materiaal, bij de wensen. Zo zit er een verschil in de prijs, in de duurzaamheid en ook in de uitstraling. Houten varianten zijn duurder, hebben meer onderhoud nodig en ze zijn minder isolerend. Het voordeel hiervan, is dat de houten kozijnen veel sfeer geven. Heb je dus een groter budget en vind je uitstraling en sfeer belangrijk? Dan zijn houten varianten wel wat voor jou.

Kozijnen van kunststof en aluminium

Kunststoffen zijn erg bekend. Deze kom je ook vaak in huizen tegen. Dit komt omdat ze veel voordelen hebben. Zo hebben ze een goede isolatie, hebben ze weinig onderhoud nodig, zijn ze goed bestand tegen het weer en kun je ze in verschillende kleuren krijgen. Dit materiaal is dus erg functioneel.

Dan zijn er nog kozijnen van aluminium. Aluminium is erg duurzaam. Daarnaast hebben ze ook erg weinig onderhoud nodig. Om deze reden is de prijs wel wat hoger. Het andere nadeel is dat aluminium kozijnen maar één keer kunnen worden geschilderd. Ze kunnen dus niet worden overschilderd. Kies je een kleur die je over een aantal jaar nog steeds mooi vindt, hoef je je geen zorgen te maken. Dan hoef je ze namelijk ook niet over te schilderen.

De prijzen van verschillende kozijnen

Kozijnen kunnen erg in prijs verschillen. Wat kozijnen precies kosten, ligt aan veel dingen af. Er is verschil in bedrijf, in het merk en in de soort kozijn. Het is dus niet echt te zeggen wat kunststof kozijnen precies kosten. Zoals je al hebt kunnen lezen, verschilt de prijs ook in materiaal. Aluminium is bijvoorbeeld best duur, maar krijg je er ook echt wat voor terug. De prijs speelt voor veel mensen ook een grote rol in de keuze van hun kozijn. Het is slim om niet alleen in de inkoopkosten te denken, maar ook te denken aan de toekomst. Dit kun je weer mooi vergelijken met het kozijn van aluminium. Het inkopen is duur, maar je hoeft er jaren niks mee te doen en het gaat lang mee.